آزمایشگاه و کارگاههای گروه مهندسی برق - دانشکده مهندسی و فناوری
آزمایشگاه و کارگاههای گروه مهندسی برق
هدف این آزمایشگاه آمادگی دانشجویان برای کسب مهارت در زمینه طراحی مدارهای الکترونیکی ، تعمیر و ساخت مدارهای الکتریکی است که در آزمایشگاههای متفاوت دانشجویان با دستگاهها آشنا شده و در ادامه در طراحی مدارهای کاربردی که در صنعت مورد نیاز است آشنا خواهند شد.
مجموعه آموزشی آزمایشگاه الکترونیک:
فانکشن ژنراتور
دستگاهی است جهت تولید انواع شکل موج های مختلف سینوسی، مربعی و مثلثی در فرکانس های مختلف. این دستگاه با توجه به تکنولوژی ساخت آن می تواند رنج های مختلف فرکانس را از چند هرتز تا چند مگاهرتز تولید کند در بعضی از انواع این دستگاه قابلیت هایی مانند تغییر مقدار آفست و همچنین تغییر مقدار سیکل و ظیفه نیز گنجانده شده است.
مشخصات دستگاه:نمایشگر LCD، قابلیت تنظیم،4 نوع شکل موج خروجی، تضعیف کننده، 20dBو -40dB
مولتی متر دستی 88C
مولتی متر دستی 3/5 رقمی 20A- دماسنج -تست دیود- تست ترانزیستور- خاموشی اتوماتیک
LCR متر(سلف، خازن و مقاومت)- فرکانس متر: 30MHZ
LCR متر(سلف، خازن و مقاومت)- فرکانس متر: 30MHZ
میز آزمایشگاه الکترونیک
پنل جلو فلزی - بدنه MDF- فن تهویه-2 عدد کشو قفل دار- سیم کشی کامل با پریزهای ارت دار- چراغ سیگنال- کلید مینیاتوری-کلید محافظ جان و پایه فلزی
منبع تغذیه DC
6005-D (تک متغیر)
منبع تغذیه 60 ولت، 5 آمپر دیجیتال
5 ولت ثابت ، 1 آمپر
5 ولت ثابت ، 1 آمپر
منبع تغذیه DC
6005-D
دوبل تراکینگ
منبع تغذیه دوبل تراکینگ 60 ولت 5 آمپر دیجیتال
محافظت شده در برابر اتصال کوتاه
محافظت شده در برابر اتصال کوتاه
جعبه آزمایش مدارهای الکتریکی و الکترونیکی
شامل مدارات پایه الکتریکی و الکترونیکی از جمله پل واتسون ، مدارهای دیودی، مدارهای ترانزیستوری پایه، مدارهای Op –AMP و ... می باشد.
شامل مدارات پایه الکتریکی و الکترونیکی از جمله پل واتسون ، مدارهای دیودی، مدارهای ترانزیستوری پایه، مدارهای Op –AMP و ... می باشد.
جعبه آزمایش لوگو زیمنس
جهت آموزش کنترلر منطقی برنامه پذیر لوگو زیمنس می باشد .
مجموعه آموزشی آزمایشگاه کنترل خطی
این مجموعه آموزشی شامل تعدادی ماژول از جمله منبع تغذیه و مولتی متر سیگنال ژنراتور، تابع مرتبه اول و دوم، انتگرال گیر و ... می باشد. در این میز جهت پیاده سازی آزمایشگاه های مربوط به درس کنترل خطی و آشنایی با مفاهیم پایه درس و همچون انواع سیستم ها، اثر انواع کنترلرهای انتگرالی، مشتقی، تناسبی و ترکیب آنها بر روی کارکرد سیستم ها استفاده می شود.
سیگنال ژنراتور
دستگاهی است که برای تولید سیگنالهای پایه معمولا سینوسی با فرکانس های مختلف بکار می رود.RF سیگنال ژنراتور آنالوگ 100KHz~150MHz
هارمونیک سوم 450MHz
مدولاسیون AM
آزمایشگاه الکترونیک و دیجیتال
پکیج آموزشی مدارهای الکتریکی و الکترونیکی مجموعهای است تخصصی جهت آموزش مباحث آزمایشگاههای مدارهای الکتریکی (مدار) و مدارهای الکترونیکی (الکترونیک 1و2) که بر مبنای سرفصل مصوب این 3 آزمایشگاه طراحی و ساخته شده است. روابط حاکم بر مدارهای الکتریکی متشکل از مقاومت، خازن، سلف، مدارهای دیودی و مدارهای ترانزیستوری محور اصلی آزمایشهای +RN-ELC میباشد. جهت سهولت در کار، یک واحد منبع تغذیه ثابت و متغیر به همراه فانکشن ژنراتور موجهای سینوسی، مربعی، مثلثی و TTL در اختیار کاربر قرار گرفته است. همچنین یک عدد مولتی متر نیز جهت تسریع در اندازهگیری و ثبت نتایج به دستگاه اضافه شده است. یکی از قابلیتهای ویژه این مجموعه آموزشی مجهز بودن به سیستم کروتریسر است که با استفاده از آن کاربر قادر به مشاهده منحنی مشخصه دیود و ترانزیستور جهت طراحی بهینه مدار خواهد بود. به منظور حمل و نقل سادهتر و محافظت قطعات روی بورد، این دستگاه در محفظهای پرتابل طراحی شده است که باعث کاهش وزن مجموعه و در نتیجه افزایش عمر و دوام کالا شده است. همچنین بردبوردی جهت تشکیل مدارهای دلخواه و ارتباط با بلوکها، در این مجموعه قرار داده شده است.
بورد آموزشی کنترل کننده صنعتی (LOGO )
پروسسور 12/24RC , OBA6- دوازده ورودی دیجیتال + چهار ورودی آنالوگ- هشت خروجی رله ای - منبع تغذیه DC- پانل پایه شامل کلید ، LED و ولوم جهت شبیه سازی ورودی های آنالوگ و دیجیتال- کابل ارتباط با کامپیوتر USB زیمنس- نرم افزار LOGO Soft Comfort و کیف پرتابلاسیلوسکوپ آنالوگ 30 مگاهرتز
دستگاهی است جهت ثبت انواع سیگنال های مختلف ولتاژی بر روی صفحه نمایش اسیلوسکوپ ها در دونوع آنالوگ و دیجیتال ساخته می شوند . به طور معمول دارای دو کانال ورودی می باشند. با استفاده از این دستگاه می توان شکل موجی هر سیگنالی را مشاهده نمود و مقداردامنه ، فرکانس و همچنین مقدار متوسطه آن راتعیین نمود علاوه براین اختلاف فاز بین دو شکل موج نیز با استفاده از این دستگاه قابل تعیین است . دراسیلوسکوپ های دیجیتال که پیشرفته تر از انواع آنالوگ می باشند قابلیت هایی نظیر ذخیره شکل موج، مشاهده تعداد شکل موج بیشتر و تعیین مقدار هارمونیک ها نیز گنجانده شده است.
2 کانال- فرکانس متر 30 مگاهرتز با نمایشگر دیجیتالی- 2 عدد پروبسیستم آموزشی آزمایشگاه الکترونیک صنعتی
مجموعهای کامل جهت آموزش مباحث الکترونیک صنعتی، کنترل خطوط AC در توانهای بالا و بررسی عملکرد قطعات الکترونیک قدرت میباشد که بر اساس سرفصل آزمایشگاه الکترونیک صنعتی طراحی و ساخته شده است. در این مجموعه آموزشی قطعات الکترونیک صنعتی نظیر تریستور، دیاک، ترایاک، UJT، MOSFET، IGBT و PUT در ابتدا معرفی شده سپس به بررسی عملکرد و مدارهای کاربردی آنها پرداخته میشود. یکسوساز، اینورتر و چاپر به همراه مدارهای تولید کننده و کنترل کننده زاویه آتش از مهمترین قسمتهای این مجموعه آموزشی میباشندجهت کارکرد آسانتر کاربر این دستگاه به صورت ماژولار طراحی شده است، بطوریکه ماژولها قابلیت جابجایی در رک و یا قرارگرفتن روی میز بدون نیاز به رک را دارا میباشند. همچنین از طریق ماژول Interface کاربر میتواند به کامپیوتر متصل شده تا علاوه بر ضبط مقادیر ولتاژ، جریان و توان، با نرم افزارهایی نظیر MATLAB و LABVIEW نیز ارتباط برقرار نماید.
دانشجویان به صورت عملی با عملکرد و بهره برداری ماشین های الکتریکی ACو DC و ترانسفورماتورها آشنا می شوند.
رئوستای مدار تحریک و بار قابل تنظیم از دیگر اجزای آزمایشگاه است. بر روی هرست آپ ، ژنراتور موتور DC که قابلیت عملکرد در حالت تحریک سری، موازی – کمپوند دارد. این موتور ژنراتور به موتوری وژنراتور سنکرون سه فاز کوپل مکانیکی شده است. از ضمایم این آزمایشگاه می توان به ترانسفورماتور های سه فاز ، تکفاز، موتورهای القائی سه فاز اشاره کرد.
مجموعه آموزشی آزمایشگاه ماشین
در هر ست آپ واتمتر ، آمپرمتر و ولت متر وجود دارد. فرکانس متر از دیگر اجزای آزمایش است. بر روی هر ست آپ منبع تغذیه سه فاز ، اتو ترانسفورماتور برای کنترل ولتاژ AC ، ولتاژ کنترل شده ی DC ، ولتاژ DC ثابت وجود دارد.رئوستای مدار تحریک و بار قابل تنظیم از دیگر اجزای آزمایشگاه است. بر روی هرست آپ ، ژنراتور موتور DC که قابلیت عملکرد در حالت تحریک سری، موازی – کمپوند دارد. این موتور ژنراتور به موتوری وژنراتور سنکرون سه فاز کوپل مکانیکی شده است. از ضمایم این آزمایشگاه می توان به ترانسفورماتور های سه فاز ، تکفاز، موتورهای القائی سه فاز اشاره کرد.
در این کارگاه دانشجویان با برق صنعتی و اتوماسیون صنعتی آشنا می شوند .
مجموعه آموزشی کارگاه برق
چهار ست مربوط به کارگاه برق بعلاوه ضمایم آن در کارگاه برق وجود دارد. در ست تعدادی ماژول نصب شده است. ماژول های اصلی، ماژول تغذیه تک فاز و سه فاز است که علاوه بر کلیدهای مخصوص به خود؛ کلید اصلی امکان برقرار کردن دستگاه را فراهم می کند. کلیدهای صلیبی، تبدیل به تکفاز ، تک پل ، دو پل ( دوبل) در هر ست تعبیه شده است.در هر ست آپ چهار شستی استاپ و استارت وجود دارد. تایمر ، فتوسل ، سنسور ، کلیدهای تنظیم روی کولر آبی ، دیمر از دیگر تجهیزات نصب شده به آن هستند . ضمایم دیگر این آزمایشگاه و ست آپ عبارتند از ال ای دی اضافه جریان ، رله ی کنترل فاز ، تایمر ، کنتاکتوی سه فاز ، آیفون تصویری هستند.